Anabelì Dìaz

5 september – 26 september 2015

Den allvarsamma leken

Skulptur

För två år sedan gjorde jag mitt första huvud. Jag tänkte tillbaka på när min son var nyfödd och låg och sov, på den där känslan av lugn och total öppenhet och tillförsikt som sovande barn kan utstråla och jag kände att jag ville förmedla det.

Att skulptera fram ett ansikte kan kännas som en lek, men när skulpturen uttrycker en känsla som genljuder i en själv blir det inte längre bara en lek, utan något djupare. Jag skulle vilja likna det vid ett samtal, eller ett förtroende att uttrycka något viktigt. Jag lånar titeln till den här utställningen från Hjalmar Söderbergs bok från 1912.

/Anabelí Díaz
12 augusti 2015

Vernissage
Lördag 5 september kl 12-16

CV
Presstext
Vernissagekort

”Anabelí Díaz rör sig mellan två kulturer, den mexikanska och den svenska men i hennes formspråk är barndomens keramiska tradition tydlig. Alltför sällan visas klassisk skulptur i Sverige. Anabelí Díaz vågar. Hon är storskalig, föreställande och djärv. Redan vid utställningen på Teatergalleriet i Kalmar för något år sedan fanns en stillhet, nästan andlighet i babysonen Otis sköra huvudform. Nu går hon vidare med närmast ”antika” byster. Ännu så länge skapade i gips. Med tiden skall hon skulptera dem i lera. Det finns en lockande dubbelhet i dessa skulpturer, stumma ansikten i vila med märkligt snäckformade utväxter. Eller en kropp i stark rörelse. Som hämtad från den förkristna Laokoongruppen. Mot detta ställs en överdimensionerad sparv i grov lera. Vardaglig, robust och kompakt med en trollslända i näbben. Anablí Díaz skall arbeta vidare på fågeltemat. Göra en hel svit riktigt stora fågelporträtt.”

Från Gunilla Petris recension i Barometern 26 januari 2015

Anmäl till nyhetsbrev