Thord Karlsson

Mitt arbetssår består av två helt olika perioder. Jag har en lång period, vanligtvis under vintern, med unik produktion av soda/saltglaserade ting som jag bränner i vedugn. Bränningarna sker vanligtvis när vårsolen värmer under april och maj. Under denna period jobbar jag också med gasbränt stengods. Gillar att experimentera med de klassiska glasyrerna som celadon, chün, och oxblod. Andra delen av året arbetar jag med bruksting i stengods som jag bränner i elugn. Då gör jag saker i kortare serier som kunder kan komplettera efter hand.

Jag kan känna mig urlycklig när jag har drejat och hänklat hundra muggar och se att det blir fullt i torkställningarna… Och lika lycklig när jag öppnar vedugnen och kikar in efter en bränning, där det finns bara en av varje sak.

Efter många års bränningar i saltugn började jag fundera på hur farliga de klorvätehaltiga gaserna är under saltningen. För tjugo år sedan arbetade jag fram en metod med bikarbonat och en liten del salt som jag har använt sedan dess. Att jag fortfarande har kvar lite salt i blandningen beror på att det blir ett jämnare och mer stabilt resultat på bränningarna.

www.karlssonskrukor.se

Anmäl till nyhetsbrev