Helena Andersson

Konstellation

keramik och aluminium
10 mars – 7 april 2018

Minnen väcks
när det tidiga vinterregnet
faller i tystnad
på mossan
Yosa Buson (1716-1783)

I utställningen Öar – Islands (2013), visade jag väggskulpturer bestående av keramik och aluminium. Dessa verk hade en tydlig koppling till naturen, ett tema som har varit återkommande i mitt arbete. På galleri Lerverk presenterar jag utställningen Konstellation, en serie skulpturer utförda i ett förhållandevis litet format. Verken består av glaserad och bränd lergodslera i kombination med slipad och vikt aluminiumplåt.

Arbetet tar avstamp i de japanska torra landskapsträdgårdarna Karesansui. Trädgårdarna har berört mig starkt genom dess suggestiva uttryck. Den organiskt formade keramiken står i kontrast mot aluminiumplåtens geometriska uttryck och för mig framkallar skulpturerna bilden av ett stycke konstruerat landskap, en trädgård i koncentrerad form. Mina skulpturer har en tydlig avgränsad yta, liksom de trädgårdar som inspirerat mig. I betraktarens öga kan denna begränsade yta bli till ett eget universum.

David Rodríguez Caballero, en spansk konstnär som i sitt arbete i aluminium, beskriver metallen som ett mycket samtida material. Enligt Rodríguez Caballero refererar aluminium inte till lyx eller dekorativa mervärden. Det är anspråkslöst och erbjuder stora möjligheter för det konstnärliga skapandet. Davids verk har väckt mitt intresse att inkludera aluminium i mitt skapande. Konstellation är resultatet av det arbetet.

Helena Anderssons verk finns representerade både i privata och offentliga samlingar bland annat på Sveriges Riksdag, Statens Konstråd, Röhsska museet, Västra Götalandsregionen, landsting och kommuner.

CV

www.helenaandersson.com
helenaandersson_artist

Vernissage
lördag 10 mars kl 11-16

Vernissagekort

Anmäl till nyhetsbrev