José-Antonio Sarmiento

Landskapsmåleriska vaser och fat
29 september – 20 oktober 2018

På galleri Lerverk presenterar jag utställningen Landskapsmåleriska vaser och fat i porslin och stengods.

Kosme de Barañano om José-Antonios verk:

”I Sarmientos verk upphävs geometrin, innebörden av att vara fat eller vas; de liknar organismer vars gränser omvandlas till måleri. Verken har rangen av skulptur – de är inte längre hantverk utan övergår till att idémässigt och formmässigt bilda en egen värld. Materialet ges ett djup och en intensitet som gör verken till konstföremål snarare än bruksföremål; leran formas med konstnärliga medel utifrån en konstnärlig vilja. Sarmiento behärskar eldens språk, han talar med ljudet hos veden, elden och flamman som smeker föremålen. Det främsta medlet för hans keramiska kompositioner är inte leran: det är konstnärens händer och sinne när han formar den och hanterar elden likt en dirigent hanterar ett partitur (leran) och musikerna som får den att leva (elden).” / Kosme de Barañano, Professor i konsthistoria vid konstnärliga fakulteten, Universidad Miguel Hernández de Elche, Spanien.

campusaltea.edu.umh.es/es/kosme-maria-de-baranano-letamendia/
www.kosmedebaranano.es/comisariado.php?id=106

José-Antonio Sarmiento, född 1956 i Spanien, har genom åren ställt ut i flera internationella sammanhang; Japan, USA, Danmark, Frankrike, Tyskland och England. Han har utfört verk till offentlig miljö för kommunerna León, Salamanca och Zaragoza i Spanien. 1999 blev han inbjuden att under en längre period arbeta i den legendariske japanska konstnären Ryoji Koies ateljé i Kamiyahagi, Japan.

I Sverige är Sarmiento representerad i Orust kommun, Ängelholms kommun, Karlstad kommun, och hos Sveriges Arkitekter i Stockholm. Sedan 2008 bor Sarmiento i Göteborg där han lever och arbetar tillsammans med konstnären Helena Andersson. Periodvis arbetar han också i sin spanska studio, belägen i byn San Cibrián de Ardón, utanför León. Där har paret även en stor vedeldad Anagama/Noborigamaugn, den enda i sitt slag i Spanien.

José-Antonio Sarmiento, CV
www.joseantonio-sarmiento.com

Vernissage
lördag 29 september kl 11-16
Vernissagekort

Anmäl till nyhetsbrev